Poëzie en architectuur

21 februari, 2008

[Link here for information on this workshop]

De tweede training course van Explore Lab 6 is onderdeel van het uitwisselingsprogramma. Deze workshop organiseren we voor de groep buitenlandse studenten (en voor onszelf).

Het gaat plaatsvinden in het voorjaar, voor P2. De datum is nog onbekend.

Poëzie en architectuur is gekozen, omdat meerdere mensen uit onze groep thema’s hebben opgeschreven rond het onderwerp Sense. We gaan bezig met beleving van architectuur en ruimtes. Op een verfrissende manier laten we ons inspireren door dichtkunst.

Heb je ideeën voor sprekers of workshops? Post het hieronder!

[link hier naar het voorlopig thema-voorstel]

Advertenties

12 Reacties to “Poëzie en architectuur”

 1. gerlindeneven Says:

  Lezingen:

  Liesbeth v/d Pol
  Theo Jansen (komt al een lezing geven op 13 maart)

  Workshops:

  Belevingen en ervaringen op doen in de stad. (Dérive van de Situationisten)

  Kunstwerk maken naar aanleiding van een stuk poëzie.

 2. gerlindeneven Says:

  Ideeën van Elza:

  Vladimir Stissi: Kunsthistoricus, specialisatie architectuurgeschiedenis

  Xaveer de Geyter: architect, boek: after-sprawl, onderzoek naar de hedendaagse stad

  Raoul van Bunschoten: architect, boek: Urban Flotsam, urban conditions research. (maar hij heeft een bureau in Londen maar ik hoorden dat we weinig kans maakten, maar we kunnen natuurlijk altijd even proberen!)

 3. keeslemmens Says:

  Voor Poëzie en Architectuur wil ik graag proberen Ton Verstegen te vragen voor een lezing.

  Met zijn boekje ‘Tropismen, metaforische animatie en architectuur’ gaf hij een naam aan een concept dat ik al aanvoelde en belangrijk voor mij was en is maar dat ik daarvoor nog niet zo goed kon benoemen (‘metaforische animatie’, bedoel ik, al heb ik er misschien niet precies hetzelfde begrip van).
  Hij betrekt er ook poëzie bij, die voor mij al eerder inspirerend was: van z.g. ‘ding-dichters’.
  Verstegen schrijft i.h.b. over Ponge en Sarraute.

 4. keeslemmens Says:

  Nog een idee voor een spreker tijdens Poëzie en Architectuur (n.a.v. het sculptuur van Chillida dat Rinske op haar blog-page heeft staan) is Ruud Kaulingfreks.

  Deze filosoof (met wie ik ooit eerder contact had) heeft eens heel lang geleden een lezing gehouden getiteld “Chillida en het sociale”.
  Het was o.m. door zijn presentatie m.i. een moeilijk te volgen verhaal, dat ik later heb (mogen) herlezen omdat er naar mijn idee toch wel veel waardevols in zat en doorscheen
  …en dat alles opgebouwd rond en gelardeerd met prachtige beelden van Chillida, een van mijn favorite beeldhouwers, die zelf ook is opgeleid als architect trouwens.

 5. keeslemmens Says:

  Nog één idee voor deze workshop-week: een excursie naar het voormalige NMB-bank hoofdkantoor (nu ING?)in Amsterdam. Daar is het schijnbaar o.m. gelukt om het ziekteverzuim onder medewerkers te verminderen. Toen ik daar begin jaren ’90 was heeft dat feit veel indruk op me gemaakt …ik weet niet of het nu het langer staat nog steeds waar is
  …een ander, recenter gebouw, dat ik zelf nog niet eerder van binnen zag en graag zou zien is het gebouw voor die woningcoörporatie in Amsterdam door Steven Holl. Dit/deze is ook uit ideologisch oogpunt gebouwd/gekozen …en Holl is naar mijn idee misschien wel dé architect van poëzie en architectuur …kunnen we niet e.o.a. inzameling houden om hem naar hier te halen?

  P.S. Ook het gebouw voor het pensioenfonds AZL van Arets zou in deze serie interessant zijn …maar ja: dat staat in Heerlen.

  P.P.S. Zijn er trouwens ook ideeën voor wat we zouden kunnen dóen in deze workshop, afgezien van lezingen en een evt. excursie? Dat lijkt me best een heel moeilijke vraag namelijk.

  Hee en gelijk schiet me nog iets te binnen: er zijn twee beroemde nederlandse architectuurfotografen die ik misschien wel direct of indirect kan benaderen (mijn zwager (ook fotograaf) werkte eens voor de een, bij de ander was ik ooit beroepshalve zelf in huis) …dat heeft ook wel met de visuele ervaring van gebouwen te maken …maar of zij dat kunnen uitdrukken en/of iets willen en kunnen zeggen waar wij wat aan hebben in een lezing of iets dergelijks, dat weet ik echt niet.

 6. keeslemmens Says:

  Sorry, Gerlinde: ik zie nu pas jouw voorstellen voor wat te doen in de workshop goed.
  Daar kan ik wel iets mee en op voortborduren, denk ik. Meer hierover later deze week misschien.

 7. Arno Says:

  Vladimir Stissi heb ik wel een persoonlijk lijntje naartoe.
  Laat maar horen of dit nodig is.

 8. Laura Ubachs Says:

  Andere ideeen die vorige week opkwamen:

  Lezingen:

  – medewerker Zumthor
  – John Kamerling
  – Rene van Zuuk
  – Alain de Botton
  – Raoul Bunschoten

 9. elzaheemskerk Says:

  Om het binnen de TU te zoeken, dacht ik aan Klaske Havik. En door op internet kwam ik de naam van een architect-dichter tegen; Alesssandro Aiello. Wellicht heeft Klaske nog tips voor ons.

 10. keeslemmens Says:

  Twee ideeën voor workshop-activiteiten:

  Ten eerste ken ik een promovendus (Michael Bittermann) die als zijn Phd-researh een soort ontwerp-tool aan het maken is, dat te maken heeft met de visuele waarneming. Dit is natuurlijk heel ‘hard-science’ degelijk en wetenschappelijk. Het vertrekt dan ook vanuit zo’n wetenschappelijk en concreet en geidealiseerd idee van het oog en de waarneming, dat Euclides er logischerwijs uit volgt. Maar het is wel heel interessant en het kon wel eens wederzijds interessant zijn voor hem als wij een dagje of dagdeel met zijn ideeën en/of tool werken …wat hij dan ook zou kunnnen leiden i.h.k.v. zijn Phd, lijkt me.
  Ik heb Michael inmiddels alvast hierover gemaild.

 11. keeslemmens Says:

  Het tweede idee is in zekere zin haast tegengesteld.

  Gisteren was ik samen met Esther Klinkers (danseres/choreografe en dansdocente) van Juxtapose in een studio, waar zij werkte aan een nieuwe solo …ter inspiratie en gewoon om studio-tijd te delen. En op de terugweg kreeg ik het idee dat een kleine (soort) dans-improvisatie workshop in het kader van de zintuiglijke waarneming leuk zou kunnen zijn als onderdeel van Poëzie en Architectuur.
  In de danswereld zit veel ‘soft-knowledge’ over de over de zintuigen en de intelligentie van het lichaam. Naar mijn idee zou het best goed zijn voor architecten om hiervan enige kennis op te doen een affiniteit te ontwikkelen met hun eigen zintuiglijkheid en de intelligentie en kennis die er in hun eigen lijf hierover zit. Bovendien zou het gewoon (net als het sportklimmen afgelopen week) een goede manier zijn om de buitenlandse gasten en elkaar (nog) beter te leren kennen …maar naar mijn idee nu dus nog leerzaam ook!
  Al moet ik wel gelijk bij zeggen: waar een groot deel van de architecturale kennis ‘soft’ is, is de kennis waar ik nu aan denk en die (voor mij) uit dans komt wel extreem ‘soft’. Maar als je ervoor open staat, is het naar mijn ervaring niet allemaal onzin en voor mijn gevoel soms realistischer en bruikbaarder dan wetenschappelijke idealisaties. (Vandaar de tegenstelling.)

  Ik heb, denk ik, wel wat ideeën voor een dans-workshop over zintuigen en ervaring, maar ik denk niet dat ik deze (deel-)workshop zelf zou kunnen of moeten geven: het zou het mij veel te veel voorbereidingstijd kosten en ik denk bovendien dat het absoluut niet goed zou zijn als ik mijn eigen afstudeergroep ‘les’ ga geven.
  (Ik heb bovendien eerder ambities (of pretenties) voor choreografie dan voor dansdocentschap, dus mijn insteek is net een beetje anders.) Veel beter/interessanter zou het voor ons/jullie zijn, als het een professionele dansdocent zou zijn die deze (dag)deel-workshop gaf. Daarvan ken ik er een heleboel…
  …ik heb Esther i.i.g. gelijk gemaild, toen ik thuiskwam!

 12. fintveld Says:

  Klaske Havik, docent op de TU geeft een vak; city in literature. Waarschijlijk wil ze wel mee werken aan dit soort activiteiten. Ik heb het vak al gevolgd, dus voor beetje info kan je mij ook altijd aanspreken.


Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: